luni, 8 septembrie 2014

Arta, sau nu, de a convietui in acelasi habitat


M-am gandit multa vreme inainte sa scriu sau nu aceste ganduri pe "foaie". Am avut ezitari, in primul rand, pentru ca nu doream sa creez o impresie gresita, sa atac indirect anumiti oameni, sau sa jignesc neintentionat pe cineva, dar apoi m-am gandit ca daca cineva s-ar putea simti jignit in urma lecturarii acestor randuri e propria sa problema si nu ar trebui sa ma priveasca pe mine. De altfel, eu nu am inceput acest blog pentru a multumi oameni ci pentru a-mi multumi mie placerea, dorinta si mai ales setea nebuna de a impartasi ce stiu, ce simt si ce cred cu lumea care se mai rataceste pe aici. Asadar vom incepe putin cu un mic exercitiu de gramatica :

MAHALÁ, mahalale, s. f. 1. Cartier (mărginaș) al unui oraș; periferie. ◊ Loc. adj. De mahala = care aparține sau este specific mahalalei; p. ext. de rând, vulgar, grosolan. 2. P. ext. Populația unei mahalale (1). – Din tc. mahalle.

Sursa: DEX '09 (2009) |

MAHALAGÍU, mahalagii, s. m. Bărbat care locuiește într-un cartier mărginaș, la periferia unui oraș; p. ext. bărbat cu apucături vulgare, grosolane, care se ceartă și bârfește. – Mahala + suf. -giu.

Sursa: DEX '09 (2009) |

MAHALAGIOÁICĂ, mahalagioaice, s. f. Femeie care locuiește într-un cartier mărginaș, la periferia orașelor; p. ext. femeie cu apucături vulgare, grosolane, care se ceartă și bârfește; mahalagiță, țață. – Mahalagiu + suf. -oaică.

Sursa: DEX '09 (2009) |


Acestea fiind spuse, cred ca deja m-am facut inteleasa printre cei care au citit mai mult decat data de expirare a unei sticle de Cola sau numele vre-unui bar.
Haideti sa dezvoltam putin acest subiect al "mahalalei" si a celor care provin din ea. Din definitiile de mai sus va rog sa preluati mot-a-mot dar partile bolduite, pentru ca in ultimii ani am observat, cum din punct de vedere teritorial, aceasta mahala si-a mutat locul de la "periferie", unde era initial, tocmai in mijlocul oraselor, in centrul civilizatiei. Si o data cu aceasta mutare, mahalaua a adus cu sine si toate apucaturile, din acestea enumeram: injuraturi, barfe, batai, vulgaritati, vestimentatie saracacioasa etc. Mahalagiul si mahalagioaica si aceaia care acum stau la masa de alaturi dintr-un restaurant, presupus a fi select, si isi tin telefoanele pe difuzor atunci cand sunt intr-o conversatie, ei sunt aceia care rad isteric si asurzitor cand sunt pe strada sau in vre-un oricare loc public.

Mahalagiul acum are masina, a evoluat de la caruta, si si-o parcheaza oriunde poate incurca pe altii. El in continuare jigneste femeia, chiar daca aceasta nu este de teapa lui, si ii vorbeste superior, chiar daca abia a reusit sa termine cele 10 clase obligatorii.

Mahalagioaica are acum pretentii de diva, chiar daca ea abia se tine dreapta pe tocuri. Ea cere respect de la cei din jur, chiar daca din discursurile ei ai putea cu usurinta deduce ca detine organe genitale specifice barbatesti.

Mahalagiul si mahalagioaica se plimba acum in libertate, merg unde vor cand vor cat vor si parca au uitat unde le este locul. Merita acestia sa fie lasati asa, sa bantuie si sa se amestece printre oamenii civilizati? Haideti ca nu sunt Hitler si nu doresc sa ordon sa fie asasinati.

Nu e nici o problema ca oameni de toate felurile incearca sa supravietuiasca impreuna in orice mediu, doar mari oameni din istorie au sustinut aceasta idee si multi dintre ei au chiar murit pentru egalitatea drepturilor omului, Biblia insasi spune "Iubeste-ti aproapele". Dar sunt de parere ca atunci cand cineva isi depaseste granitele si incepe sa perturbe linistea publica, sa deranjeze LA PROPRIU oamenii civilizati din jur, ar trebui sa stie sa se intoarca de unde a plecat. Nu e frumos sa te legi de cineva si sa arunci cu acuze nefondate, dar se poate intelege ca atunci cand primesti o educatie de mahala nu poti sa distingi frumosul de urat.

Pentru mine care, fara nici un fel de lauda, am asteptari mai mari de la viata si eu care am luptat si voi lupta in continuare pentru a ma ridica pe scara sociala, e foarte deranjant sa vad oameni de o teapta joasnica frecventand aceleasi locuri ca si mine si e si mai deranjat atunci cand acesti oameni josnici incearca sa-ti atraga atentia prin scandal si vulgaritati. Consider ca daca tu nu esti o persoana rafinata nu trebuie sa incerci sa strici rafinamentul celorlalti, ca doar vorba aia "o lumanare nu straluceste mai tare daca stinge o alta lumanare", sau raportat la situatia de fata: "un chibrit nu va straluci mai mult daca stinge o lumanare" (desigur aceasta este, din nou, o metafora pe care prea putini o vor intelege).

Astfel, fara a ma mai intinde prea mult la povesti, as sfatui oamenii din mahala sa se intoarca de unde au venit, sa nu ne mai deranjeze pe noi, oamenii civilizati, cu scoli si facultati si biblioteci intregi citite si MAI ALES MANIERE. Nu cred ca cer mult, cred ca cer ceva elegant si frumos, dar daca totusi, voi mahalagii si mahalagioaicele nu doriti sa va intoarceti din locul infect de unde va trageti, atunci macar vedeti-va de treaba voastra si incetati sa perturbati linistea celorlalti "contribuabili".



Va multumesc pentru lectura!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu